DevVeri.com

Boğulacaksan büyük veride boğul!

Yazarlar

Big Data” kavramının Türkçe karşılığından ismini alan sitemiz, Big Data, NoSQL, Doğal Dil İşleme, Ölçeklenebilirlik gibi konularda Türkçe kaynak eksikliğine çare olmak isteyen, bu sırada da kendini geliştirmeyi hedefleyen kişilerin bir araya gelmesiyle oluştu. Amacımız bu konulardaki bilgi paylaşımını olabildiğince arttırmak. Eğer siz de Büyük Veri, Veri Madenciliği, Veri Bilimi, Hadoop, Hive, Pig, HCatalog, Storm, Mahout, BigTable, DynamoDB, MongoDB, Cassandra, HBase, Hypertable, Riak, Voldemort, CouchDB, Couchbase, Hazelcast, Redis, Coherence, Memcached, Neo4j, FlockDB, Lucene, Solr, ElasticSearch konularına ilgi duyuyor ve paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz varsa bizimle iletişime geçmenizi bekliyoruz.

243a735

Hakan İlter


15 yıldan uzun süredir yazılım sektöründe çalışan Hakan İlter Marmara Üniversitesi Elektronik bölümü mezunudur. Java, C, C++, C# dillerini kullanarak sayısız projede görev alan İlter, Software Platform & Research Manager olarak çalışmaya devam ettiği GittiGidiyor – eBay Türkiye‘de arama motoru, Java servis altyapısı, ödeme sistemleri ve büyük veri projelerinden sorumludur. Özellikle ölçeklenebilirlik (scalability) ve yüksek erişilebilirlik (high availability) konularında tecrübe sahibidir. Linux ve Hadoop, HBase, Hive, Pig, Lucene, Solr, MongoDB, Cassandra, Spark gibi açık kaynaklı projelerin de takipçisi olan Hakan İlter, yapay öğrenme (machine learning) ve doğal dil işleme (natural language processing) konularına merak duymaktadır.

hakan_saribiyik_kHakan Sarıbıyık

İTÜ Matematik Mühendisliği’nden 1992 yılında mezun olan Hakan Sarıbıyık, Sistem Analizi dalında Bulanık Mantık ile Çalışan Uzman Sistemler konulu tez çalışmasını 1995 yılında bitirdi. Aynı yıl Sistem Analizi Doktora çalışmalarına aynı zamanda araştırma görevlisi de olarak başladı. Genetik algoritmalar, yapay sinir ağları, çok amaçlı karar verme gibi dersleri alarak tez aşamasına geldiği doktora çalışmalarını 1997 yılında bırakarak, veri birleştirme konulu askeri bir projede araştırıcı mühendis olarak görev aldı. Askerliğini de aynı projede çalışarak tamamladıktan sonra, 2000 yılında Telco sektörüne geçti. Türkiye nin en büyük GSM operatörünün CDR formatlı o günün büyük verilerini işleyen yazılımlarını geliştiren ekibine katıldı. 2002 yılında, İş Zekası Bölümüne geçti ve uzun yıllar Pazarlama ve Finansın yönettiği veri madenciliği ile ilişkili projelerde yazılımcı olarak yer aldı. 2007 yılında çalıştığı şirketten ayrılarak, .com rüzgarının da etkisi ile SporHa.com adlı internet spor haberleri sitesini, bütün alt yapısından ve iş zekası ile okurların profilinin çıkarılmasından sorumlu kişi olarak, bir arkadaşı ile birlikte kurdu. Hatta çeşitli spor yazıları da yazdı. 2008 yılı başında finansal nedenler ile siteyi kapatıp, veri madenciliği yapmak üzere Likya Teknoloji şirketini iki arkadaşı ile birlikte kurdu. 2010 yılından itibaren aynı şirkette Java ve XML teknolojileri kullanılarak geliştirilen Tlos SW isimli dağıtık işyükü otomasyonu ürünü için kurulan ekibin iki yazılım mimarından biri oldu. Son zamanlarda büyük veri, Hadoop ve R ile ilgilenmekte, özellikle otomasyon ve veri madenciliği yapan komponentleri ilgisini çekmektedir. Hobilerinden bazıları hızlı satranç, StarCraft, Tarih ve Eski Dillerdir.

Picture1Erkan Ülgey


Ben Erkan ÜLGEY, İTÜ Bilgisayar Müh 2010 mezunuyum. Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Müh. Yüksek lisansıma devam etmekteyim.
Yaklaşık 5 senedir profesyonel çalışma hayatımda hem yazılım hem veritabanı tarafında edindiğim tecrübelerimi Oracle DBA (OCP) görevimle devam ettirmekteyim.TROUG (Turkish Oracle User Group) High Availability SIG özel ilgi grubunda Başkan yardımcısı olarak dernek faaliyetlerinde bulunmaktayım. Şubat 2014 de TROUG DBA/Development SIG Etkinliği nde , Kasım 2015 de Oracle Day de konuşmacı olarak yer aldım.
http://kamudba.blogspot.com.tr/ adresinde Oracle veritabanı tecrübelerimi (Türkçe ve İngilizce) paylaşmaktayım. Son zamanlarda yoğun olarak Büyük Veri ve teknolojileri tarafında paylaşım yapmaktayım. Linux sistemlerde çalışmayı, sürekli araştırmayı, son teknolojiyi takip etmeyi, uygulayarak ve diğer ekipler ile iletişim halinde çalışmayı sevmekteyim. Paylaşmak güzeldir!

yasemin
Yasemin Kaya

Çiçeği burnunda Yazılım Mühendisi olan Yasemin, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Yer aldığı projelerde Java ve Scala dilleri ile back-end tarafta yer almaktadır. Makine Öğrenmesi (Machine Learning), Veri Madenciliği (Data Mining) ve Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) konulara ilgi duyan Yasemin, yine bu konular üzerine çalışmaktadır. Hadoop, Spark, Cassandra, Kafka, MongoDB, Neo4J ve Weka teknolojileri deneyim sahibi ve takipçisidir. Hobileri arasında ney üflemek ve karakalem bulunmaktadır.

imran
İmran Kocabıyık


Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olan İmran, iş hayatına Rocket Internet GmbH şirketinde başlamıştır. Finansal araştırma konuları üzerine çalışmalar sürdürmekte; hobi olarak karakalem ve fotoğrafçılık ile ilgilenmektedir.

emreakisEmre Akış


2007 senesinden beri kamu ve özel sektörde yazılımcı olarak çalıştım ve ağırlıklı Java kodladım. Şu anda GittiGidiyor’da Kıdemli Yazılım Mühendisi olarak çalışmaktayım. Lisans öğrenimim İTÜ İnşaat Mühendisliği olmasına rağmen Mecidiyeköy’deki C ve Sistem Programcıları Derneği’ndeki kurslar sayesinde programlama hastalığına kapılmış biriyim. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi’nde Bilişim Sistemleri üzerine yüksek lisans yaptım. Clean code, functional programming, graph databases ve Apache Mesos bu ara ilgilendiğim konular…

huseyinHüseyin Babal


2007 yılından beri yazılım ile iç içe olan Hüseyin BABAL, Java, Php, NodeJS, AngularJS, Docker kullanarak birçok kurumsal ve hobi projelerinde katkıda bulunmuştur.

Full Stack Developer olarak başladığı serüvene Devops Engineering de ekleyerek bu konudaki tecrübelerini ilgili konferanslarda konuşup gerektiğinde workshop düzenleyip dinleyicilere bu kültürü aşılamaya çalışmaktadır. Ayrıca kendisi NodeJS in Action eğitim setinin de yazarıdır.

Bunların haricinde Full Stack Development ile ilgili Tutsplus yazarlığı yapıp, şirketlere bu konularda eğitim ve danışmanlık verip, Stackoverflow.com da moderatörlük yapmaktadır.

Harun Yardımcı


95 senesinden beri yazılım ile uğraşan, 98 senesinden itibaren profesyonel olarak çalışan Harun Yardımcı uzun yıllar web tabanlı projelerin yazılımından planlanmasına, performansından testine kadar her aşamasında aktif olarak çalışmıştır. NoSQL, caching, performans artırımı konuları ile yakından ilgilenmekte ve danışmanlık yapmaktadır.

cevatCevat Uzun

Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Cevat Uzun 3 senedir yazılım sektöründe çalışmalarını sürdürmektedir. Hadoop ekosistemi ve özellikle Mahout ile projeler geliştirmiş olan Cevat, şu anda Dilişim firmasında Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta, başta Nutch olmak üzere Hadoop ekosistemini kullanan projelerde aktif görev almaktadır.

001Ahmet Arslan

2007 yılında Apache Lucene/Solr ile arama danışmanlığı işine başlayan Ahmet, bir süre sonra iflah olmaz bir açık kaynak kodlu yazılım (open source) tutukunu oldu. Solr/Lucene camiasında iorixxx olarak nam yaptı. 2012 yılında ManiFoldCF projesinde committer olduktan sonra open source çalışma mekanızmasını, dinamiklerini tam anlamıyla özümsedi ve anladı. Başka projeleri (OpenNLP, Mahout, ElasticSearch, Carrot2, ManiFoldCF) zaman zaman kullansa da ilk göz ağrısı olan Solr’dan vazgeçemedi. OpenSource ruhunun Türkiye’de anlaşılması ve yayılmasını temenni ediyor. Halen Anadolu Üniversitesi, Eskişehir’de Bilgi Erişimi (Information Retrieval) alanıda doktora öğrenimine devam etmektedir.

ayhan_demirciAyhan Demirci

1992 İTÜ Matematik Mühendisliği mezunu Ayhan Demirci, aynı üniversitede sistem analizi alanında yüksek lisans ve Belirsizlik altında karar verme alanında tez çalışması yapmıştır. Çalışma hayatına başladığı iki şirkette(Dünya, Kerevitas) ERP alanında yazılım geliştirdikten sonra Turkcell’in ilk sistemlerinin IT altyapı kuruluş aşamalarında yer aldı. Türkiye’de ilk defa GSM charging, Interconnect Billing, Mediation sistemleri, GSM Network gözlem, Network alarm sistemleri projelerini geliştirdi, operasyonlarında yer aldı. İş Zekası ekibine geçerek Telco alanındaki domain bilgisini buradaki projelerde kullanma şansı yakaladı. Veri madenciliği projelerinde iş birimleriyle yakın çalışma fırsatı buldu. Medya alanındaki eksikliği görerek çok farklı ve özgün bir haber sitesi (Sporha.com) fikrinin hayata geçmesinde yer aldı, yerinden ve özgün habercilik modeliyle çalışan haber sitesi bağımsız kişiler tarafından Türkiye’nin en özgün spor haber sitesi olarak seçildi ve internet konferansında bir makale ile sunuldu. IT ve özellikle veri alanındaki bilgi birikimini Likya Teknoloji’yi kurarak değerlendirdi, Vodafone Türkiye’de iş birimleriyle yakın çalışarak hızlı bir şekilde geliştirilen finansal datamart ve Kredi Risk Sistemi çözümleri uluslararası konferanslarda başarı hikayesi olarak anlatıldı ve sunuldu. Datamart ve ETL Geliştirme, BI raporlama, Veri madenciliği, sistem optimizasyon ve otomasyonu alanlarında pek çok projede başarıyla yer aldı. Fotoğrafçılık, masa tenisi oynama, sporu takip etme, tarihi ve doğal alanları gezme hobileri arasındadır.

Erdem

Erdem Ağaoğlu


Erdem Ağaoğlu 2001 yılında Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünde okumaya başladı. 2003 yılında Ankara Üniversitesi’nde Bilgi İşlem Merkezi Sistem ve Network Grubu’nda yarı zamanlı olarak çalışmaya başladı. Linux ve network ile burada tanıştı, ufak tefek programlar yazdı. Sonraki yıllarda çeşitli yerlerde çeşitli teknolojilerle web işleri yaptı. 2010’da Tübitak Uzay’da Hadoop ve HBase ile uğraşmaya başladı. 2012’den beri de Noktamedya’da reklam ve teknoloji ekiplerinde büyük ölçekli veri işleri ve yüksek performanslı yazılımlar üzerinde çalışmaktadır. İşten kalan doktorasını bitirmek için harcayabileceği zamanını genelde bilgisayar oyunlarıyla, kitaplarla ve müzikle geçirmektedir..

Ümit Ünal


Yazılım Mühendisi olarak Doğuş Planet – n11’de çalışan Ümit, daha önce GittiGidiyor / eBay Türkiye’de ve iPara.com projesinde de önyüz ve back-end geliştirme görevinde yeralmıştır. Halen Java mimarisine sahip SOA ve kurumsal uygulamalar geliştirmekte olan Ümit, geliştirdiği projelerde TDD, Agile, Scrum kavramlarını benimsemiştir. Bunların dışında Java, J2EE, Python, NoSQL, Solr, Javascript konularına ilgi duyuyor ve kendisini Javatar, Pythonic, Djangonaut birisi olarak tanımlıyor. Mesleğine gönülden bağlı olan ve yaptığı işi çok seven Ümit yeni teknolojileri ve kavramları takip edip onları projelerinde adapte etmeyi, Mac ve Ubuntu Linux’ü kullanmayı seviyor.

http://www.linkedin.com/in/umitunal

photo_2015-10-31_00-32-53.jpgArif Balık

1997’de doğan Arif Ahmet Balık henüz çok acemidir. Bir süre .NET ile ilgilenmiş sonra Gömülü Sistemlere yönelmiştir. ARM işlemciler ve FPGA üzerinde çalışmalar yapmıştır. Free Software felsefesini ve Hacker kültürünü yaymayı amaçlamış, hackerspace’leri kendine yuva bilmiştir. ARM Cortex-M işlemci mimarisi ve programlama üzerine bir çalışmayı kitaplaştırmış ve bunu ücretsiz olarak yayınlanmıştır. Adına bir hackathon bile düzenlenmiştir (http://bit.ly/1Mnc7Mb). YTÜ Teknopark’ta 3DPrinter’lar üzerine arge yapan bir şirkette çalışmaktadır. Şuan -gariptir- Bahçeşehir Üniversitesinde Big Data yüksek lisansı yapmaktadır.

10 thoughts on “Yazarlar

  • Tarık Yılmaz dedi ki:

    Mümkünse thrift hakkında bildiklerinizi paylaşır mısınız.
    Özellikle PHP,Java ve C++ Implement..

  • Ali Kemal dedi ki:

    Gayet güzel bir iş yapıyorsunuz. İnşallah bende kendimi geliştirip aranıza katılırım. İyi çalışmalar…

  • Kerim Caner Tümkaya dedi ki:

    Scrapy ile ilgili de bilgi paylaşmayı düşünüyor musunuz?

  • Abdullah dedi ki:

    Big data hakkında merak ettiklerimi fazlasıyla karşılıyorsunuz. Gerçekten bu alanda kaliteli bilgi paylaşan nadir sitelerden birisiniz. Hepinize teşekkür ederim.

  • Fahri dedi ki:

    Apache Spark Developer Eğitimi almak istiyorum, tavsiye edeceğiniz hoca var mı ?

  • Fatma dedi ki:

    Emekleriniz, yazilariniz icin cok tesekkurler. Hadoop konusundaki bilgiler cok aydinlatici oldu.

  • hakan dedi ki:

    merhabalar…
    no4j ile ilgileniyorum. bu konuda teferruatlı bilgi ve olabilirse eğitim alabilirmiyim ?

  • Ensar dedi ki:

    Merhaba veri tabanları ile ilgili araştırma yapıyorum ama internette farklı sitelerde sürekli farklı sonuçlara ulaşıyorum.Burada tutarlı bilgilere eriştiğim için sizdebir şey rica edeceğim DAĞITIK VERİ DEPOLAMA SİSTEMİ diye anladığım NoSQL veri tabanı sistemlerinin isimlerini bulamıyorum, sadece BigTable ve Casandra yoktur heralde diğer veri tabanı yönetim sistemlerinede beni yönlendirirseniz çok sevinirim.Bu arada süper bir iş yapıyorsunuz Teşekkürler.

    • Hakan İlter dedi ki:

      Yorumunuz icin tesekkurler. Dagitik veri depolama sistemleri denildiginde sadece NoSQL olarak dusunmeyin. HDFS de AWS S3 de birer dagitik veri depolama sistemi ancak bunlar dosya sistemi gibi calisiyorlar. NoSQL olarak Big Table, DynamoDB, HBase, Cassandra, MongoDB, CosmosDB, Couchbase, OrientDB, vs benim bildiklerim. Bu listeyi uzatmak mumkun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.